Haber Detayı
12 Şubat 2019 - Salı 02:43 Bu haber 1049 kez okundu
 
Böcek Türleri Tehlikede
Böcek türlerinin yüzde 40'ının yakın gelecekte yok olabileceği, bunun eko sistemler üzerinde yıkıcı etki bırakabileceği bildirildi.
Bilim Haberi


Böceklerin neslinin tükenmesinin eko sistemler üzerinde yıkıcı etkisi olabileceği uyarısında bulunuldu.
Sydney ve Queensland üniversiteleriyle Çin Zirai Bilimler Akademisinin yaptığı araştırma, yerkürede böcek türlerinin üçte birinin tehdit altında olduğunu, sayılarının her yıl yüzde 2.5 oranında azaldığını ortaya koydu.

Bilim insanları, böcek türlerinin azalmasında, zirai endüstri, doğal ortamlarının yok edilmesi ve yaygın böcek ilacı kullanımının yanı sıra hastalıklar, yeni ortaya çıkan türler ve iklim değişikliğinin rol oynadığına işaret etti.

Böcek türlerinin, kuşlar ve memelerinden çok daha hızla yok olduğuna, onlarca yıl sonra yüzde 40'ının neslinin tükenebileceğine dikkati çeken bilim adamları, bunun dünyada milyonlarca yılda meydana gelecek en büyük yok oluş olacağı değerlendirmesinde bulundu.

EN ÇOK ETKİLENEN TÜRLER KELEBEK, ARI VE GÜBRE BÖCEĞİ

Sonuçları "Biological Conservation" dergisinde yayımlanan araştırma ayrıca, böcek türleri arasında bundan en kötü etkilenenlerin kelebek, arı ve gübre böceği olduğunu gösterdi.

Kuşlar ve memeliler gibi doğadaki diğer türlere gıda kaynağı olan böcekler, dünyanın doğal sistemleri ve vahşi yaşam döngüleri açısından kilit öneme sahip.

Bilim adamları böcek türlerinin bu kitlesel yok oluşunun önüne geçilmesi için acilen eyleme geçilmesi çağrısında da bulundu.

Araştırma ekibinden Francisco Sanchez-Bayo ve Kris Wyckhuys, "Sonuç açık, gıda üretme yöntemlerimizi değiştirmezsek birkaç on yılda böcekler yok olma yoluna girecekler. Bunun, gezegenin eko sistemlerine yansımaları en iyi ihtimalle felaket olacaktır çünkü böcekler, yaklaşık 400 milyon yıl önce Devoniyen dönemin sonunda ortaya çıkmalarından bu yana dünyanın eko sistemlerinin büyük bölümü için yapısal ve fonksiyonel üs konumunda." ifadesini kullandı.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: haber
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
En Çok Okunanlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Anketler
Sitemizin çalışmalarını nasıl buldunuz ?
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
12
13
0
0
4
4
2
Trabzonspor
10
4
0
1
3
4
3
Göztepe
8
6
0
2
2
4
4
Konyaspor
7
8
0
1
2
3
5
Fenerbahçe
7
6
0
1
2
3
6
Samsunspor
7
4
0
1
2
3
7
Gaziantep FK
6
5
2
0
2
4
8
Antalyaspor
6
4
2
0
2
4
9
Eyüpspor
4
4
2
1
1
4
10
Alanyaspor
4
3
1
1
1
3
11
Beşiktaş
3
2
1
0
1
2
12
Karagümrük
3
2
2
0
1
3
13
Kayserispor
2
2
1
2
0
3
14
Başakşehir
2
1
0
2
0
2
15
Kocaelispor
1
2
3
1
0
4
16
Rizespor
1
1
2
1
0
3
17
Kasımpaşa
0
3
3
0
0
3
18
Gençlerbirliği
0
3
4
0
0
4
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı