Haber Detayı
12 Eylül 2020 - Cumartesi 14:40 Bu haber 2434 kez okundu
 
Kafkaslarda Anadoluya İz Bırakan Bir Yolcu:BAHTİYAR ATAN
Bahtiyar ATAN, Kafkaslar’ın Abhazya bölgesinden Anadolu’ya göçen bir ailenin çocuğu olarak 1939 yılında Adapazarı’nda dünyaya geldi.
Röportaj Haberi


HB54//İBRAHİM GÜNAY

 

BAHTİYAR ATAN KİMDİR
Bahtiyar ATAN, Kafkaslar’ın Abhazya bölgesinden Anadolu’ya göçen bir ailenin çocuğu olarak 1939 yılında Adapazarı’nda dünyaya geldi. Dedeleri Hakkı Beydir. Babası Niyazi Bey 5 kardeşten ailenin en büyüğüydü. Bahtiyar Atan’ın annesi Hendek’in Yarıca köyündendir. Eşi Nefise Lütfiye Hanım Konyalı Hattatzade Mehmet Efendi ile Kadızade Lütfiye Hanımın torunudur. Bahtiyar-Nefise Lütfiye çiftinin 3 kızı ve bir oğlu olmuştur. Sanatkâr bir aileden gelen Nefise Lütfiye hanımın da yağlı boya çalışmaları vardır. Girişimci kişiliği ile bilinen Bahtiyar Atan 1974 yılında ATAN KARDEŞLER otobüs işletmesini kurarak bu firmaya 40 yıl emek vermiştir. İşletmeci kimliğinin yanında siyasi kimliği de olan Bahtiyar Bey 1978 yılında Milli Selamet Partisi Sakarya il başkanlığı görevini yüklenince ünü bütün Türkiye’ye yayılmıştır. Aynı zamanda Adapazarı İmam-Hatip Lisesi ve Yardımsevenler Derneği kurucularındandır. Müteşebbis bir kimliğe sahip olan Bahtiyar Bey Sakarya Otobüsçüler ve Terminal Esnafları Derneği kurucusu ve yine Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) kurucu üyesidir. Hizmetle dolu bir ömür geçiren Bahtiyar Atan 05.06.2013 yılında bu fani dünyaya veda etti. Kabri İstanbul’da Karacaahmet Mezarlığındaki Karacadağ türbesinin yanındadır. Allah rahmet eylesin.

ÇOK YÖNLÜ BİR AİLE
Atan ailesi çok yönlü ve çok renkli bir ailedir. Baba Niyazi Atan marangozluk yanında avcılık ve atıcılıkla da ilgilenmiş ve hatta Atıcılık ve Avcılık Kulüp Başkanlığı dahi yapmıştır. Amca Fethi Atan Kırkpınar ağalığının yanında Türkiye Jokey Kulübünde yönetim kurulu üyeliğinde bulunmuştur. Sporcu bir aile olan Atanlardan İrfan Atan ve Adil Atan’ın Kırkpınar da başpehlivanlıkları ve olimpiyat dereceleri bulunmaktadır.

Bahtiyar Atan’ın eşi de sanatkâr bir kişiliğe sahiptir. Yağlı boya tablolarda bir hayli mesafe alıp kişisel ve karma sergiler açmıştır. Ayrıca belirtilmesi gereken bir özelliği de hayırseverliğidir. Nefise Lütfiye Atan Hanım yıllarca özenle yaptığı tabloları AKM’deki sergiden sonra tablolarını açık artırma ile satışa sunmuş ve gelirinin tamamını Adapazarı’nda yetimlere hizmet veren YÖÇEYDER’e bağışlamıştır. Bu hayırsever annenin Kızları olan Bağdagül ve Zübeyde hanımlar da sanatkâr kişiliğe sahiptirler. Aynı zamanda Zübeyde Hanım uzun yıllar YÖÇEYDER’de (Yetim ve Öksüz Çocuklar Yardım Derneği) yetim çocuklara yönelik çalışmalarıyla toplumda takdir toplamıştır. Şimdilerde bu çalışmalarını toplumun daha geniş kesimlerinde MHP Sakarya Milletvekili Levent Bülbül’ün eşi olarak farklı bir boyutta sürdürmektedir.

Bilgi ve becerilerini paylaşmak ve geleneksel kültürün yaşatılması için kendi çabalarıyla Sakarya’da Geleneksel Türk Sanatının öğretildiği Bağdagül Sanatevi’ni kurmuşlardır. Sakarya daki ilk geleneksel sanat evi de Bağdagül Sanatevidir Ebru, hüsn-ü hat, tezhib, güzel sanatlar fakültelerine hazırlayıcı resim kurslarının yanı sıra, hobi gruplarına da ahşap boyama, dekoratif mum yapımı, cam boyama, takı tasarımı ve rölyef kurslarını sürdürmektedir. Atan kardeşler firmasının terminaldeki işletmeciliğini ve temsilciliği ise oğlu Emrah devam ettirmektedir.

RIFAİ ŞEYHİ İLE TANIŞMASI
Bahtiyar Atan’ın hayatının dönüm noktası diyebileceğimiz tarih 1972 yılıdır. O sene ünlü Rıfai şeyhi Salih Zeki KARACADAĞ ile tanışır. Bu tanışma yapısında babacan tavırlar, yardımlaşma, cömertlik, iyilik gibi hasletleri barındıran Bahtiyar beyde çok büyük değişikliklere sebep olmuştur. Tasavvufun engin suları Bahtiyar beydeki olumsuzları sildi götürdü. Son nefesine kadar şeyhine intisaplı yaşayışını devam ettirdi. Vefat ettiğinde herkes onu köydeki aile mezarlığına gömülecek diye beklerken oğlu Emrah vasiyetini cemaate duyurdu. Kabir Karacaahmet Mezarlığında şeyhinin ayakucunda kazılmıştı ve cenaze oraya gidecekti. Adet ve ananelerine bağlı Abhaz büyükleri bu vasiyeti karşısında tepki koysalar da vasiyet böyleydi ve yapılacak başka bir şey yoktu. Adapazarı Orhan Camiinde kılınan cenaze namazının ardından cenaze Karacaahmet Mezarlığına götürülerek defnedildi. Allah rahmet eylesin.

SİYASİ HAYATI “MSP İL BAŞKANLIĞI”
1978 yılında Bahtiyar ATAN Sakarya MSP İl Başkanlığına getirilince yerel siyasette dengeler değişti. Küçük bir parti görünümündeki MSP geniş katılımlarla farklı çevrelere açıldı. MSP tabanı için Bahtiyar Bey büyük bir dayanak gibiydi. O güne kadar bürokrasiyle münasebetleri sınırlı olan tabakalar devlete ulaşmayı valiyle görüşmeyi emniyette meselesini çözdürmeyi Bahtiyar ATAN üzerinden yaptı. Partinin gençlik kolları konumundaki Akıncı Gençlerden Sabri TUNA “Bahtiyar abi bizim pek çok gencimizi haksız yere düştüğü karakollardan gecenin bir yarısı alıp çıkartmış her türlü sıkıntımızı gidermiş bir abimizdi” tespitinde bulunuyor.

HAYIRSEVERLİĞİ VE SOSYAL FAALİYETLERİ
Toplumun büyük bir kesimi Bahtiyar Atan’ı sadece bir otobüs firması sahibi olarak bilir. Onun asıl önemli yanı hayırseverliği ve cömertliğidir. Ne yazık ki bu tarafı öne çıkmamıştır.

Bahtiyar Atan aynı zamanda sosyal kişiliğe sahip bir insandır. Sakarya’da pek çok dernekte kurucu üyeliği vardır. Onun en çok severek çalıştığı derneklerden biri de Adapazarı İmam-Hatip Lisesi Yardım Derneğiydi. Bunun şahitlerinden biri halen aramızda yaşayan Yüksel Karahan’dır. Karahan şöyle diyor: “Ben İmam-Hatip Lisesinde görevliyken o sırada dernek yöneticisi Abdülvahap Balcı vardı. Dernekte ne zaman bir ihtiyaç hasıl olsa Abdülvahap Bey Bahtiyar Beyi arardı. Çok defa yardımı eliyle kendi getiren Bahtiyar Bey ne zaman sıkışırsanız çekinmeden rahatlıkla arayın derdi.”

Bütün bu söylenenler, tanıklıklar onun için bir hüsnü şehadet hükmündedir. Onun hayatından çıkarmamız gereken dersler vardır. Bakın burada Bahtiyar Atan’ın geride bıraktığı malından ve mülkünden bahsetmiyoruz. Hayırseverliğinden, fakir fukaraya yaptığı yardımlardan, öğrencilerle ilgilenmesinden, yetim ve öksüz çocukların elinden tutmasından söz ediyoruz. Hasılı, gönüllerde bıraktığı hoş sada’dan bahsediyoruz. “Önden giden ahbaba selam olsun erenler” diyerek Bahtiyar Atan’a Allah’tan rahmet niyaz ediyoruz.

 

HATIRALARDA BAHTİYAR ATAN

(HABERBUDUR.COM/İBRAHİM GÜNAY)

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: haber
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Anketler
Sitemizin çalışmalarını nasıl buldunuz ?
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
81
68
1
3
26
30
2
Fenerbahçe
79
79
1
4
25
30
3
Trabzonspor
49
51
11
4
15
30
4
Beşiktaş
46
40
12
4
14
30
5
Kasımpasa
43
53
11
7
12
30
6
Başakşehir
42
38
12
6
12
30
7
Rizespor
42
36
12
6
12
30
8
Antalyaspor
41
35
9
11
10
30
9
A.Demirspor
39
46
9
12
9
30
10
Alanyaspor
39
38
9
12
9
30
11
Sivasspor
38
36
10
11
9
30
12
Kayserispor
36
36
11
9
10
30
13
Samsunspor
36
35
14
6
10
30
14
Ankaragücü
33
36
11
12
7
30
15
Hatayspor
33
36
11
12
7
30
16
Konyaspor
33
31
11
12
7
30
17
Gaziantep FK
31
34
15
7
8
30
18
Karagümrük
30
34
14
9
7
30
19
Pendikspor
29
34
15
8
7
30
20
İstanbulspor
13
22
20
7
3
30
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı